top of page

Grounded Hues Group

Public·92 members
Sultan Nikolaev
Sultan Nikolaev

Gorki PlodoviGorki plodovi je srpska televizijska serija snimljena u koprodukciji Radio-televizije Srbije i produkcijske kuće Ave Serbija. Prikazivala se od oktobra 2008. do maja 2009. na Prvom programu Radio-televizije Srbije.[1][2]
Gorki plodoviPotrošači i uzgajivači krastavca svake godine susreću se sa pojavom gorkih plodova. Do toga uglavnom dolazi zbog sadržaja kukurbitacina, materije koju stvaraju vrste iz porodice tikvi Cucurbitaceae.


Različite sorte i hibridi ne stvaraju istu količinu pomenute materije. Za neke se zna da je uopšte ne proizvode. Njen sadržaj u plodovima povećava se kada je usev izložen nekom stresu. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to se u povrću akumulira više gorke materije. Zato za sadnju odaberite kvalitetan rasad.


Krastavac je povrtarska vrsta koja ne podnosi senku. Nedostatak osvetljenja ili dugotrajno tmurno i oblačno vreme može da uzrokuje ovu pojavu. Međutim, stalna izloženost suncu takođe je jedan od uzroka gorčine. Potrebno je da plodovi budu zaštićeni od direktne izloženosti sunčevim zracima. Kako bi se to postiglo neophodno je napraviti senku ili uzgajati ih između redova kukuruza koji formira senku.


U plastenicima treba izbegavati promaju zbog nagle promene temperature i vlage vazduha. Ona najniža tokom dana treba da je 20C, a noćna 18C. Kada se vrednosti tokom dana povećaju iznad 28C, biće više gorkih plodova.


Takođe, možemo povrće kojima je odsečen taj deo potopiti u vodu tokom 12 sati. Kod plodova koji su izrazito gorki, preporuka je da se voda promeni nekoliko puta jer ona će izvući sve te materije. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page